Červené pleso(Czerwony staw)

Zverejnené 29.12.2023, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Ak hľadáte pokojnú turistiku v krásnymi výhľadmi na tatranské vrcholy s majestátnym Koscielcom. Turistický chodník ktorý ide cez dva potoky, jeden je dokonca skrytý pod skalami- no je počuť- deti hneď riešili kde je a hľadali ho :) okolo jedného menšieho vodopádu a nakoniec prísť k tomuto farebnému plesu- červenému, hnedému, zelenému,..

Pred návštevou Zakopaného si pozriete článok -  Čo vedieť pred návštevou Zakopaného?

20231014_111446jpg
Hala Gasienicowa

Táto trase je vhodná aj  pre deti, k plesu je to cesta na dve-tri hodinky. Na úseku nie sú nejaké náročné a nebezpečné úseky, takže sa netreba báť. Pre deti je to veľmi pekný chodník s potokmi, vodopádom a plesom.

Trasa k plesu je veľmi pekná a zaujímavá -po dvoch hodinách tury prídete do doliny Hala Gasienicowa, ktorá je asi najfotogenickejšou dolinou na sociálnych sieťach- krásne domčeky so scenériou pozadia -Koscielec, Swinica a Orlia prť. V doline je horská chata Murowianec, kde sa môžete zastaviť cestou tam alebo späť.

Videa z túry si pozrite na Facebooku, Instagrame  alebo na Tik-toku.

20231014_125310jpg
Červené pleso (Czerwony staw)

Parkovanie
Základ plánovania turistiky v Zakopanom je naplánovať parkovanie, lebo je tam neustále veľa ľudí. Určite posledná vec čo chcete , keď idete na túru, hľadať hodinu parkovisko ako v centre veľkomesta.
Štart túry je na mieste Kuznice, kde štartujú chodníky a lanovka na Kasprow vrch.
My sme parkovali za posledným kruhovým objazdom pred vstupom do TPN, asi dvesto metrov naľavo. Pozor- treba prísť pre 8 00 , potom už parkovisko býva plné.
Deň parkovania nás stál 25 zlotých a dá sa platiť aj kartou. Z parkoviska nás mikrobus odviezol až k lanovke (inak asi 2 km pešo)- cena 5 zlotých na osobu- dalo sa platiť aj eurami, po skočení túry nás šofér čakal a odviezol k autu. Počas jazdy nám stihol povedať niekoľko zaujímavosti o meste.
Alebo môžete využiť iné parkoviská v okolí a zobrať si mikrobus, ktorý Vás odvezie do Kuzníc.

Tip: V ruksaku máme vždy papierovú mapu oblasti, ktorá nám často pomohla, hlavne keď sa stretáva viac chodníkov a turistických značiek. Nespoliehal by som sa na mapu v mobile, keďže v horách často nie je mobilný signál.

Papierovú mapu Vysokých Tatier si môžete objednať tu.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu, cenu nákupu to nijako neovplyvni)

IMG_20231017_080952_055jpg
Posledné stúpanie do sedla

Štart túry
Vstupné do národného parku je vo výške 6 eur/rodina. Vstup si môžete zakúpiť aj online na stránke tnp. Ak si ho kúpite online, pri vstupe Vám ho skontrolujú. Odporúčam si kúpiť online alebo mať pri sebe zloté, keďže sa kartou nedá platiť.

V Poľsku je zásah Horskej služby bezplatný a netreba mať špeciálne poistenie, no treba mať uzatvorené cestovné poistenie v prípade pobytu v nemocnici alebo prevozu domov.
Porovnanie a prepočet poistenia v zahraničí si môžete spraviť na tomto odkaze.
(Poistenie na hory za najlepšie ceny- porovná Vám ceny viacerých poisťovni a z uzatvorenej zmluvy dostaneme províziu- tým podporíte rozvoj portálu.)

Viac o Zakopanom v článku:Zakopané-dôležité informácie pred návštevou

Priebeh túry
Štart je turistického centra Kuznice a po dvoch hodinách túry- po modrej značke alebo žltej- prídete k chate Murowianec (Hala Gasienicowa).
Pri chate je smerovník so smerom na  Krzyzne po žltej značke. Od chaty je to pekný chodník s dvoma potokmi, jedným menším vodopádom a nakoniec Červené pleso (Czervony staw).
Naspäť tou istou trasou.
Video trasy nájdete tu.

Náročnosť a zaujímavosť trasy na detskej (vek 11r. a 8r.) stupnici:
Dĺžka trasy: 16 km
Prevýšenie:  637 m
Čas: 5 h 


Prečítajte si tiež : Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

Občerstvenie
Reštaurácie sú v Kuznicach a potom pri Czarnom Stawe po dve a polhodine hodinách chôdze- chata Murovianec- kde sa môžete najesť alebo skryť v prípade zlého počasia. Aj napriek veľkému množstvu ľudí fungovala obsluha rýchlo a dlho sa nečaká.

Chaty/útulne
V prípade zlého počasia sa viete skryť na chate Murovianec.

Bývaj iba pár minút od Zakopaného
Rezervujte si ubytovanie iba pár minút od turistického chodníka v Zakopanom. V rezorte Oravský Háj Garden Hotel & Resort nájdete všetko pre oddych a dovolenku:Krásne Oravské prostredie a pokoj, Jazdecká hala a jazdenie na koni, lyžovanie a bežkovanie, detské kútiky a herne, grilovačku a rybolov a samozrejme wellnes centrum s bazénom.

To všetko z 10% zľavou pre čitateľov nášho blogu. Pre uplatnenie zľavy použite pri rezervácií Promokód: nakopec

Rezerváciu si môžete spraviť na tomto odkaze

IMG_20231015_184121_498jpg
Przelec Krzyzne

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.

Info pre deti :)
Zvieratá/farma- Nie
Pekný výhľad- Áno
Potok, voda- Áno
Reťaze, stúpačky- Nie
Lezenie, rebríky- Nie
Detské ihrisko- Nie
Lanovka- Nie
Vodopád- Áno
Pleso, jazero- Áno
Kúpanie-Nie
Reštaurácia na kopci alebo pri štarte - Áno, chata Murowianec
Zaujímavosť na trase: jeden z najkrajších výhľadov v Tatrách


Mohlo by sa Vám páčiť: