Čo vedieť pred návštevou Slovenského raja s deťmi?

Zverejnené 2.8.2022 , Aktualizácia 5.5.2024  Autor textu a fotky: Vladimír Lipiak

Táto časť prírody a turistických chodníkov je podľa mňa to najlepšie a najkrajšie čo na Slovensku máme. Zažijete chôdzu lesom, krásne výhľady, šliapanie do kopca, lezenie po rebríkoch, lezenie okolo vodopádov, túru ponad rieku, drevené stúpačky, železné stúpačky, nádherné vodopády , úplne ticho , zurčiaci potok a vodopády.
V Slovenskom raji sme doteraz absolvovali viac ako desať túr a trás. Niektoré sme prešli dvakrát, trikrát, takže vieme porovnať a poradiť .

My sme s deťmi prešli tieto trasy:
Prielom Hornádu
Suchá Belá
Kláštorská roklina
Veľký Sokol
Piecky
Zejmarská roklina
Ferrata Kyseľ
Tomášovský výhľad

Videa z túry si pozrite na Facebooku, Instagrame  alebo na Tik-toku.

279457777_3129952450603685_1012012813757644255_njpg
Suchá Belá

Čo vedieť pred návštevou raja?

Asi to hlavné je , že väčšina chodníkov ide okolo alebo cez potok/rieku, okolo vodopádov. Pre deti je to zaujímavé, no treba mať so sebou náhradné topánky, ponožky a možno aj oblečenie, lebo suchý odtiaľ nevyjdete :)

Prechody roklinami sú jednosmerné proti prúdu potoka. Preto ak sa rozhodnete v polovici rokliny, že sa chcete vrátiť,  môžete mať problém, lebo budete musieť čakať na turistov, ktorý idú hore.

Poriadne si naštudovať trasu- prečítať viac blogov, pozrieť mapu. Často sa trasa skladá z viacerých farebných značiek a môžete ľahko zablúdiť alebo odbočiť na inú trasu. Naposledy sme radili viacerým turistom, ktorý nevedeli,  ktorou značkou sa majú vrátiť (tu nám ako vždy pomohla papierová mapa Slovenského raja). Ak idete s deťmi je to ešte dôležitejšie, lebo blúdiť s deťmi asi nechcete.

IMG_20230706_185527_346jpg
Prielom Hornádu
Video trasy na Youtube  nájdete tu.

Tiež treba dať pozor na fyzickú kondíciu- nie je problém prejsť roklinu , no návrat býva často zdĺhavý a treba rátať s dostatočnou časovou rezervou.

Obuť si vhodnú turistickú obuv- trasa vedie po kameňoch, popadaných stromoch, cez vodu, po mokrých kameňoch, stúpačkách, rebríkoch. Preto je dobré mať turistické topánky, najlepšie nepremokavé.

Vyštartovať na túru najneskôr medzi ôsmou-deviatou ráno, aby ste okolo obeda už boli na ceste naspäť. Prechod roklinou je jednosmerný a je bezpečnejšie poobede , kedy bývajú búrky už nebyť na rebríkoch a medzi skalami.
Raz sme zažili búrku v Suchej Belej (začali sme túru neskoro- o pol jednej) a pred vrcholom rokliny prišla búrka, našťastie sme už prešli časť s rebríkmi a stúpačkami a čakal nás iba návrat do Podleska  asi hodinu a pol. Za ten čas sa ochladilo, celý čas pršalo a blesky lietali ponad nás.
Toto s deťmi naozaj nechcete zažiť.

Prečítajte  si tiež: Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

Ktoré rokliny sú vhodné pre malé deti?
My sme začali,  keď mali deti 6r. a 4r., takže podľa mňa od štyroch rokov  v pohode. V článkoch na blogu mame rozpísané trasy od najľahších po najťažšie, takže kľudne študujte.

IMG_20220727_125414282jpg
Ferrata Kyseľ
Je to nebezpečné?
Áno aj nie-  niektoré rebríky sú vysoké a deťom treba pomôcť ale inak je to v pohode. Pozor na počasie a skorý začiatok túry- ísť počas búrky roklinou a držať sa železných reťazí nie je bezpečné.

Kedy je lepšie ísť?
Ak chcete vidieť pekné vodopády tak lepšie na jar alebo jeseň. Cez leto je tam málo vody a keď je dlhšie sucho, tak ten zážitok je  slabší. Ísť pozrieť vodopády, ktoré majú málo vody určite nechcete.
Túru začať najneskôr o ôsmej-deviatej ráno a okolo obeda už byť na ceste naspäť.

IMG_20220414_124105386_HDRbjpg
Veľký Sokol
Ktoré roklina je najkrajšia?
Všetky majú niečo iné , krásne a zaujímavé.

Kde sú najkrajšie vodopády?
Najviac ich je v najnavštevovanejšej rokline- Suchá Belá (pozor na leto, keď je dlho sucho- je tam málo vody). V každej zažijete niečo iné, takže netreba sa báť a prejsť aj ostatné.

Parkovanie
Zaparkujete bez problémov na platených parkoviskách pri štarte turistického chodníka. Cena je 3-5 eur na deň.

242328144_861557471168171_8486528220383550298_njpg
Kláštorská roklina
Koľko sa platí vstupné?
Do parku Slovenský raj sa platí vstupné:
Roklina Suchá Belá:
Dospelý: 4 eura
Dieťa nad 6 rokov : 3 eura
Ostatné:
Dospelý: 3 eura
Dieťa nad 6 rokov : 2 eura
Osobitne sa platí vstup na ferratu Kyseľ vo výške 5 eur/osoba. K tomu treba prirátať 15 eur/osobu požičanie ferratovej výstroje (prilba a postroje).

Ako nastaviť poistenie?
OD 1.4. 2024 je v cene vstupenky do parku je aj úrazové poistenie a poistenie zásahu Horskej služby.
Pozor,  krytý na zásah HS v cene lístka , ste len vtedy, keď si kúpite vstupné. No nám sa párkrát stalo, že lístok sme si nemali kde kúpiť, lebo v búdke, kde sa predáva vstupné , nebol nikto.. tým pádom by sme neboli poistení (podmienka je kúpa lístka). A v rokline bez prístupu na internet si už ťažko kúpite poistenie online.

Preto by som sa nespoliehal na tento systém a pre istotu mal uzatvorené ročné poistenie zásahu HS na Slovensku.
Zásah Horskej služby a krytie rizík na ferrate si viete uzatvoriť a porovnať na tomto odkaze.
(Poistenie na hory za najlepšie ceny- porovná Vám ceny viacerých poisťovni a z uzatvorenej zmluvy dostaneme províziu- tým podporíte rozvoj portálu.)

Na čo nezabudnúť?
Viac v článku: Čo s tým medveďom?

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.

Mohlo by sa Vám páčiť:
Top turistika v Zakopanom
Čo vedieť pred návštevou Zakopaného?
Najkrajšie kopce na Orave