Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

Zverejnené 23.2.2021 Aktualizácia 11.9.2023   Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Ak iba začínate s turistikou, je lepšie si to vyskúšať na menších kopcoch, ktoré aspoň trochu poznáte. Ísť vyčerpaný  v teréne, ktorý nepoznáte a v zlom počasí. nemusí dobre dopadnúť.
Platí to,  čo pri každej fyzický náročnej aktivite- postupne zväčšovať zaťaženie, veľkosť kopca a  náročnosť výstupu.
Naše deti niekedy dudrú a nechce sa im, keď idú na miesto, ktoré poznajú. Ak idú na kopec, ideálne ak je cesta skalnatá- môžu sa hrať na kamzíkov a ľahšie to zvládajú. Čo milujú , je prechod roklinami Slovenského raja, tam ich musíme krotiť, lebo doslova hore utekajú :)

Ľahšie túry na začiatok turistiky :

Kopec v okolí :)
Liptovský Hrad

Oravice-Juráňova dolina
Terchová- Jánošíkove diery
Kvačany-Kvačianská dolina
Slovenský raj-Dedinky- Zejmarská roklina

Slovenský raj-Čingov- Tomášovský výhľad
Muráň- zrúcanina hradu
Západné Tatry- Roháčsky vodopád

Tip: Čo vedieť pred návštevou Slovenského raja s deťmi?

IMG_20230626_200551_188bjpg

Roháčsky vodopád

Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

Počasie a čas odchodu

Počas letných mesiacov býva najviac búriek, najčastejšie začínajú okolo obeda. Preto je dôležité, ak idete na túru , aby ste vyrazili čo najskôr ráno a okolo 10-11 00 byť už na zostupe. Samozrejme s malými deťmi  je ťažšie vyraziť skoro ráno , preto ak idete neskôr, treba stále sledovať počasie. Ak Vás zastihne búrka na vrchu kopca, môže to byť veľký problém.
Ak sa chcete vyhnúť búrkam, je lepšie plánovať výstupy v mesiacoch máj/jún alebo september/október, kedy býva menej búrok.
Mám sa dvakrát stalo, že nás zastihol lejak a búrka-  prvý krát v Roháčoch pri zostupe zo Salatína, je to strmý kopec a šmýkalo sa. Zostup trval našťastie  iba polhodinku k lanovke, ale dal nám zabrať. 
Druhýkrát to bolo horšie, lebo sme boli pred koncom prechodu rokliny Suchá Belá, ktorej prechod je jednosmerný, tak sme museli pokračovať hore v čase najväčšej búrky. Čakal nás ešte dvojhodinový zostup počas silného lejaka a búrky.

Takže ako  naplánovať výstup ?

Počasie
Na kontrolu počasia sledujem aplikáciu počasie&radar  alebo podobnú. Počasie sledujte priebežne, keďže zmena na horách môže prísť kedykoľvek. Ak sa počasie zmení , treba sa čo najskôr otočiť smerom dole (ak sa dá, lebo niektoré trasy sú jednosmerné) alebo sa skryť na chate/útulni.

IMG_20210707_115400173_HDRjpg
Slovenský raj-Suchá belá
Trasa
K cieľu cesty často vedú viaceré cesty, je dôležité si to pred cestou naštudovať, ofotiť mapu. Tiež pri parkoviskách  predávajú papierové mapy, je dobre ju mať v taške.
V ruksaku máme vždy papierovú mapu oblasti, ktorá nám často pomohla, hlavne keď sa stretáva viac chodníkov a turistických značiek. Nespoliehal by som sa na mapu v mobile, keďže v horách často nie je mobilný signál.

Tip: papierové turistické mapy  si môžete objednať tu.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)

Ak neviete ako ďalej, pýtajte sa ľudí, ktorí idú okolo, určite Vám poradia. Je dobre mať so sebou aj navigáciu alebo aplikáciu mapy a trasy  v telefóne.

IMG_20230706_185527_346jpg
Prielom Hornádu v Slovenskom raji

Poistenie zásahu Horskej služby
Pri cestovaní po horách a kopcoch môžu nastať rôzne nepríjemnosti, ktoré môžu stať Vašu peňaženku veľa peňazí. Poistenie treba rozdeliť na dve časti: turistika na Slovensku a turistika v zahraničí.
Na Slovensku treba mať poistený zásah horskej služby. Ak by na zásah bol potrebný vrtuľník, tak sa môže účet vyšplhať na desiatky tisíc.
Pri turistike v zahraničí treba mať v balíku cestovného poistenia aj zásah horskej služby.

Viac informácií nájdete v článku: Ako nastaviť poistenie na turistiku?

Oblečenie a obuv

Čo sa týka oblečenia, tak radšej viac ako menej. Treba zobrať viacero vrstiev a radšej pridávať/uberať podľa počasia.  Základ  v lete je pršiplášť, čiapka, náhradné ponožky, aby ste zostali suchý v prípade dažďa.
Obuv je vhodná turistická, aby bola noha pevná a nešmýkala sa na skalách. Pri ľahkej turistike stačia aj pohodlné tenisky.
Pri prechode roklinami Slovenského Raja, odporúčam aj druhé topánky alebo použiť turistické sandále- väčšina prechodov je cez alebo okolo vody a deti to nevydržia a  idú po vode.

Chaty/útulne
Je dobré si zistiť dopredu, či sa na trase dá skryť v prípade nepriaznivého počasia. Na chatách sa dá aj najesť, takže nemusíte so sebou ťahať veľa jedla.


Občerstvenie
Treba si zobrať veľa vody, čaju. Ak sa dá,  zistiť,  či si cestou môžete vodu doplniť- vyvierajúca voda, potok, chata. Na jedenie treba vždy niečo zobrať, plus veľa sladkosti- hroznový cukor, čokoládu- to dodá energiu nielen deťom :)
Pre viacdňové túry už treba zobrať aj viac stravy, napr. sušené jedlo.

IMG_20221029_114117661jpg
Kriváň
Aplikácie do telefónu :
Horská záchranná služba- obsahuje aj upozornenia a priechodnosť jednotlivých chodníkov
Počasie&radar
S batohom cez hory
 A samozrejme nabitý mobil  a power banka, keby sa mobil vybil.

Na čo ešte nezabudnúť:
Turistické palice
Prilbu
Zopár veci s lekárničky.

Viac v článku: Čo s tým medveďom?

Mohlo by sa Vám páčiť:

(V článku sú použité odkazy do obchodov - z Vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu ,  cenu nákupu to nijako neovplyvni) )