Čo s tým medveďom?

Zverejnené 24.4.2024, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Aktuálne veľmi diskutovaná je  téma ohľadom medveďov a turistiky. Často sa ma pýtate či sa nebojíme medveďov, keď chodíme po lesoch a horách?
Skúsim spísať môj pohľad na tento problém.
My sa pohybujeme v prostredí , kde je prirodzené, že tam žijú zvieratá. Sme návštevníci ich prostredia a niekedy sa stane, že sa s nimi aj stretneme. Počas našich túr sme stretli rôzne malé zvieratá- veveričky, myši, zajace, srnky , kamzíky...Ja osobne som stretol (hlavne poslednú jeseň) viac zvierat pri ceste počas jazdy autom ako v lese...to asi preto, že som veľa cestoval počas noci.

Medveď je plaché zviera a bojí sa ľudí, vyhýba sa turistickým chodníkom (smrdí mu od ľudí). Pohybuje sa predovšetkým počas noci. Takže by sme ho nemali stretávať na turistických chodníkoch. No stať sa to môže, takže treba spraviť všetko ako ho nestretnúť osobne.

No ako nestretnúť na túre medveďa?

1. Vybrať trasu, kde je vždy veľa ľudí
Samozrejme , že to nie je ideálna turistika, stretnúť toľko ľudí,  ako pri Pražskom orloji. No človek sa cíti bezpečnejšie, keď sú na trase ďalší turisti a nie len vy. Potom Vás vyplaší každé prasknutie v lese :)
Trasa k Morskiemu oku priláka denne 27.000 turistov, najnavštevovanejší chodník v Slovenskom raji- roklinu Suchá Belá navštívi počas leta  denne 3000 turistov. Myslím, že Jánošíkové diery budú na tom podobne. Chodník na Kriváň tiež stovky až tisíce ľudí. Istotou s veľkou návštevnosťou sú všetky trasy v Západných Tatrách.
Na istotu pôjdete vždy na trasách , kde je veľa poľských turistov- Sněžka, Babia hora, Pilsko a samozrejme  všetky  trasy v Tatrách zo Zakopaného.
Medveď asi nebude chcieť stretnúť stovky až tisíce ľudí a podľa mňa sa niekde skryje :)

pexels-photo-34700jpeg
Raz sme šli roklinou v SK raji Veľký Sokol a cestou sme nestretli nikoho (počas 5 hodín) a na začiatku je ešte  upozornenie, že vstupujeme na územie, kde sa nachádza medveď. Nebolo nám všetko jedno.... a s deťmi. 

Preto, ak sa bojíte ísť  s deťmi na túru, treba ísť na frekventovaný  turistický chodník alebo trasu s veľkou návštevnosťou.

2. Upozorniť na seba v lese
Medveď je plaché zviera a ak nás počuje a zacíti, mal by sa nám vyhnúť. My sa s deťmi rozprávame alebo sa baby rozprávajú (alebo spievajú)  medzi sebou, takže je tam vždy okolo nás nejaká forma hluku.
Ak už nemáte ukecaného parťaka, tak použiť zvonček na turistiku. Dôležité je,  aby Vás bolo počuť.

Prečítajte si tiež : Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

3. Na túru ísť počas dňa, nie večer
Medveď prirodzene funguje počas stmievania a noci, takže vtedy sa treba vyhnúť pobytu v lese a na turistických chodníkoch.

20240424_183123jpg
Ilustračná fotka: Viki Lipiaková

4. Na túru ísť iba po turistických chodníkoch
To platí aj pre vyhnutie sa stretu s medveďom aj pre prípadne poistné plnenie v prípade zásahu Horskej služby, ktoré platí iba pri pohybe na turistických chodníkoch.

5. Mať  v ruksaku sprej proti medveďom
Ak už k stretnutiu   s medveďom príde, treba  pomaly ustupovať . Ak by medveď zaútočil, tak mať v ruksaku poruke  sprej proti medveďom a pripraviť si ho .

Obranný sprej proti útoku medveďa má účinný dosah 6-8 m, v závislosti od aktuálnych poveternostných podmienok. Svojím účinkom vytvára približne 4 m širokú ochrannú bariéru, ktorá zastaví útočiacu zver. Použitá kombinácia látok zabezpečí okamžité pálenie v oblasti dýchacích ciest, hlavy a očí s efektom rozostrenia videnia. Zároveň znefunkční čuchové zmysly šelmy na niekoľko dní, takže jej zamedzí prenasledovať obeť pomocou stopovania. 


6. V horách treba mať uzatvorené poistenie v prípade zásahu Horskej služby.

Keď sa pripravujete na túru, jedna z vecí, na ktoré netreba zabudnúť pri turistike po kopcoch na Slovensku je poistenie zásahu Horskej služby.
Už sme si zvykli, že na našich cestách po horách vidíme záchranársky vrtuľník, ktorý pomáha turistom v tiesni. Keďže v horách sa môže stať čokoľvek, treba mať zabezpečené poistenie zásahu horskej služby.

Zásah Horskej služby na Slovensku za najnižšiu cenu si môžete uzatvoriť na tomto odkaze
Postup:
Destinácia-Slovensko
Účel cesty-dovolenka
Typ poistenia:
Krátkodobé-ak chodíte na turistiku iba párkrát do roka
Celoročné- ak chodíte na turistiku často. Celoročné poistenie Vás vyjde lacnejšie a nemusíte na to myslieť pred každou túrou.

Mohlo by sa Vám páčiť: