Top turistika v Zakopanom

Zverejnené 15.6.2022, Aktualizácia: 2.1.2024 Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Zakopané by som charakterizoval ako večne pulzujúce mesto. Je to mesto , kde máte stále čo robiť, aj napriek tomu , že je tu počas roka viac zima ako teplo. Poliaci z mesta spravili centrum turizmu, čo vidieť na kvalitných službách  a tiež na prístupe ľudí. Čo Vám tu budem písať, choďte sa pozrieť a presvedčiť na vlastne oči :) a nohy.

Zakopané máme spolu s rodinou veľmi radi a radi sa tam vraciame.
Je jedno v akom ročnom období prídete pozrieť túto metropolu turistiky, vždy sa dajú nájsť aktivity pre celú rodinu. Pred návštevou Zakopaného si určite prečítajte tieto rady, aby ste neboli na mieste prekvapený:
Je to metropola turistiky v Poľsku (a dovolím si tvrdiť, podľa zloženia turistov, že aj svetovej turistiky)- vždy je tam veľa ľudí, veľa ľudí v centre, veľa ľudí na atrakciách , veľa ľudí na parkoviskách, veľa ľudí na turistických chodníkoch (napr. na ceste k Morskiemu oku bolo počas leta priemerne 27.000 turistov! A to je iba jeden z turistických chodníkov). Takže s tým treba rátať pri rezervácií ubytovania, pri plánovaní parkovania (áno aj to treba), pri plánovaní návštevy reštaurácií, atď.
Vďaka veľkému množstvu turistov sa však nemusíte obávať, že nenájdete reštauráciu alebo hotel- je toho dostatok a vo výbornej kvalite.
Parkovanie-okolo centra je dostatok parkovacích miest- treba použiť google. Najbližšie k centru je dobre parkovať pri stanici pozemnej lanovky-Gubalowka. Je to hneď vedľa centra a tiež vedľa nástupnej stanice na lanovku.
(Parkovanie pri turistických miestach je na samostatný príspevok a preto ak idete na turistiku odporúčam prečítať tento článok.)

IMG_20200228_102016081_HDRjpg
Ul.Krupowki

Ubytovanie- je možné , že v Zakopanom nenájdete čo hľadáte, tak rozšírte hľadanie aj na okolité dediny- Koscielisko, Tatranska Bukowina, Chocholow,.... Je to pár kilometrov a ak nechcete ísť autom do centra, tak sa dajú využiť autobusy, ktoré premávajú neustále. Okrem toho tam nájdete často lacnejšie ubytovanie.

Atrakcie pre rodiny
Jazda na koči s koňmi- previezť sa po meste môžete na koči s koňmi. Tento zážitok môžete zažiť okrem centra mesta aj v hlavných turistických centrách- na Gubalowke, pri ceste k Morskiemu oku a v doline Chocholowskej.
Cena sa začínajú od 15 eur/osoba pri viac miestnom koči. Ak chcete ísť iba rodina , tak to bude okolo 100 eur.
My sme sa odviezli na koči po túre k Morskiemu oku a bol to pre deti veľký zážitok.
Trhy v centre- trhy sú vedľa stanice lanovky na Gubalowku a hneď vedľa najrušnejšej ulice v centre-Krupowki. Na trhoch nájdete všetky výrobky, ktoré by ste očakávali- od jedla po oblečenie, a dá sa bez problémov platiť aj eurami.
Ulica Krupowki- najznámejšia ulica v Poľsku. Ulica plná turistov, obchodov, reštaurácií, atrakcii pre rodiny a pouličných umelcov. Je to miesto, kde sa určite musíte zastaviť, keď ste v meste. V zime sa na ulici sánkujú a šmýkajú deti na kopách snehu, preto odporúčam mať sánky alebo niečo na šmýkanie.
Gubalowka
-lanovka na horu štartuje priamo z centra mesta. Ak nechcete ísť lanovkou , hore ste za 30 minút pešo. Z kopca je pekný výhľad na celé mesto a na Tatry. Na mieste sú stánky s jedlom a terasami, reštaurácia, lyžiarske stredisko a miesta s peknými výhľadmi.

20230304_171139jpg

Korčuľovanie v centre
- Lodowisko-asi 5 minút od centra mesta je počas zimy spravené verejne klzisko s farebnými svetielkami a požičovňou. Zaparkovať sa dá hneď vedľa klziska.
Lyžovanie- v okolí mesta je viacero lyžiarskych stredísk, takže je z čoho si vyberať
Ďalšie atrakcie - dom myší, dom hore nohami, dom ilúzií, dom papagájov, Dinopark, Aquaparky (5),..

Top turistika z našej skúsenosti:

Vodopád Siklawa
"Wau, wau " vykríkli naše deti, keď zbadali tento krásny vodopád :)
Cesta k nemu je podľa nás jedná z najkrajších trás v Tatrách- lesný chodník, vedľa zurčiace potoky a malé kaskády na potoku vytvárajú atmosféru, ktorú má určite rád každý turista.
K vodopádu sa dostanete za dve hodiny. Je to vhodné aj pre malé deti, keďže cesta nie je náročná.

IMG_20221008_110020464_HDRjpg

Giewont-1895 m.n.m.
Je to podľa mňa najkrajší tatranský kopec. Vždy keď ideme okolo,  tak sa naň pozerám z obrovským rešpektom, asi hlavne kvôli tej 600m stene, ktorú vidno od centra Zakopaného. Vrchol je veľmi výrazný a aj pri lezení na Kocsielec sme v diaľke videli tento kúsok skaly s krížom. Je to hora na ktorú musíte ísť keď ste v Zakopanom.
Viac v blogu.

Odporúčam tiež prečítať: Čo vedieť pred návštevou Zakopaného?

243838757_223836616475515_6317067836779023893_njpg

Koscielec-2155 m.n.m.
Keď kráčate k tejto hore, tak nechápete, ako je možné že sa tam dá vyliezť bez horolezeckého výstroja-lana,istenia, atď. Tento špic vidíte už z diaľky a vyjsť hore je obrovský zážitok, tak asi ako na Giewont, len je to  omnoho náročnejšie.
O ceste sa dočítate tu.

IMG_20220612_120613056jpg

Videa z túry si pozrite na Facebooku, Instagrame  alebo na Tik-toku.

Morskie oko -1395 m.n.m.
Je to najväčšie pleso v Tatrách a určite by ste ho nemali obísť. Je to poľský turistický cieľ číslo jedna. Keďže k nemu vedie asfaltová cesta, odvedie Vás tam koč s koňmi. Trasu viete zvládnuť aj s dieťaťom v kočíku, odporúčam obutie na asfalt, nie turistickú obuv. Nikde som ešte nevidel v prírode také množstvo ľudí. 
O našej ceste k Morskiemu oku sa dozviete tu.


Prečítajte si tiež : Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

20230603_121449jpg

Czarny staw Gasienicowy-1624 m.n.m.
Pleso pri chate Murowianec a pod majestátnym Koscielcom. Vedie k nemu krajšia trasa ako k Morskiemu oku, lebo idete cez les a po turistickom chodníku. Keďže je trasa náročnejšia, tak si viete prírodu užiť lepšie , lebo tam menej ľudí.
Viac v článku.

IMG_20220612_113412631jpg

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.

Sú miesta v Tatrách, ktoré sú čarovné a ktoré sú ako obrázok, s úžasnou atmosférou pokoja a pokory- boli sme pri Morskom oku, Czarnom Stawe Gasieniczovom alebo Roháčských plesách, no Dolina Piatich Poľských Plies nás zaujala zatiaľ najviac- cesta k nim je podľa náš asi najkrajšia trasa v Tatrách - lesný chodník, vedľa zurčiace potoky, malé kaskády na potoku vytvárajú atmosféru, ktorú má určite rád každý turista.
Cesta k plesám zaberie takmer tri hodiny a myslím si , že ju zvládnu v pohode aj malé deti od 6 rokov.

IMG_20221008_114652147_HDRjpg

Vyšli sme na veľa vrcholov, no tento -ani to nie je vrch- je iný, je to miesto za odmenu, že sme už v horách niečo pochodili a mali sme dostatok síl a trpezlivosti to zvládnuť.
Ten pocit, keď dosiahnem tento vrchol a keď vidím ten výhľad- vau, niečo úžasne, zrazu mám úsmev od ucha k uchu- ten úsmev vidno aj v tvárach turistov, ktorý šli tou istou trasou ako my, tiež turistov od Doliny 5 Poľských plies , vidieť ho aj v tvárach turistov, ktorý prešli Orliu prť- je to miesto šťastia, úsmevu a pohody.
Je to miesto pokoja, naozaj tu nevyjde hocikto- je to riadne náročné z každého smeru.

20231014_144805jpg

Príroda, výhľady, potok okolo trasy, pokoj, kone, krokusy, nádherný výhľad na vrcholy Západných Tatier, koláč szarlotka :)
Kone, minibusy, bycikle, kočíky,..To je Dolina Chocholowská.
Dolina Chocholowská ponúka veľmi peknú nenáročnú turistiku. Je vhodná aj pre kočíky, prvá časť je asfalt, potom kamenistá cesta. Na trase medzi parkoviskom a Poľanou , kde je horská chata, premávajú koče s koňmi a malý autobus, takže sa dá aj zviesť.
Je vhodná aj pre cyklistov, v okolí parkovísk je viacero požičovní bicyklov. Dolinu navštevuje obrovské množstvo turistov, podobne ako na trase k Morskiemu oku, preto treba dať dôraz na plánovanie- parkovanie, vstupné, deň turistiky (možno sa vyhnúť sviatkom a víkendu).

Viac o Zakopanom v článku:

20230501_210734jpg

V Poľsku treba mať uzatvorené cestovné poistenie v prípade pobytu v nemocnici alebo prevozu domov.
Porovnanie a prepočet poistenia v zahraničí si môžete spraviť na tomto odkaze.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)


Mohlo by sa Vám páčiť: