Czarny Staw Gasienicowy (1624 m.n.m.)

Zverejnené 14.6.2022, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak, Autorka fotiek: Karin Lipiaková

Pleso pri chate Murowaniec a pod majestátnym Koscielcom.túra k plesu patrí medzi najkrajšie trasy v Tatrách. Prejdete fotogenickú Halu Gasienicowu, okolo chaty Murovaniec  a k plesu CSG. Ak máte silu môžete pokračovať cez sedlo Karb a pozrieť si celú Gasienicowu dolinu s ďalšími 12-timy plesami.
Po dvoch hodinách tury prídete do doliny Hala Gasienicowa, ktorá je asi nafotogenickejšou dolinou na sociálnych sieťach- krásne domčeky so scenériou pozadia -Koscielec, Swinica a Orlia prť. V doline je horská chata Murowaniec, kde sa môžete zastaviť cestou tam alebo späť.
Od chaty po modrej značke  k plesu Czarny Staw Gasienicovy ešte 30 minúť. Táto časť túry je v pohode, idete cez les s miernym stúpaním.
Vedie k nemu krajšia trasa ako k Morskiemu oku, lebo idete cez les a po turistickom chodníku. Keďže je trasa náročnejšia, tak si viete prírodu užiť lepšie , lebo tam menej ľudí.
Trasa je vhodná aj pre malé deti. Trasa sa dá naplánovať aj lanovkou na Kasprow vrch a potom peši dole cez Gasienicowu dolinu, Czarny Staw Gasienicowy a chatu Murowaniec

Tip: V ruksaku máme vždy papierovú mapu oblasti, ktorá nám často pomohla, hlavne keď sa stretáva viac chodníkov a turistických značiek. Nespoliehal by som sa na mapu v mobile, keďže v horách často nie je mobilný signál.
Papierovú mapu Vysokých Tatier si môžete objednať tu.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)


IMG_20220612_130637966jpg
Czarny Staw Gasienicowy- pohľad z vrcholu  Koscielca
Parkovanie
Základ plánovania turistiky v Zakopanom je pozrieť parkovanie, lebo je tam neustále veľa ľudí. Určite posledná vec čo chcete , keď idete na túru, hľadať hodinu parkovisko ako v centre veľkomesta.
Štart túry je na mieste Kuznice, kde štartujú chodníky a lanovka na Kasprow vrch.
My sme parkovali za posledným kruhovým objazdom pred vstupom do TPN, asi dvesto metrov naľavo.
Deň parkovania nás stál 20 zlotých a dá sa platiť aj kartou. Z parkoviska nás mikrobus odviezol až k lanovke (asi 2 km pešo)- cena 5 zlotých na osobu- dalo sa platiť aj eurami, po skočení túry nás šofér čakal a odviezol k autu. Počas jazdy nám stihol povedať niekoľko zaujímavosti o meste.

Videa z túry si pozrite na Facebooku, Instagrame  alebo na Tik-toku.

Štart túry
Vstupné do národného parku je vo výške 5 eur/rodina. Vstup si môžete zakúpiť aj online na stránke tnp . Ak si ho kúpite online, pri vstupe Vám ho skontrolujú. Odporúčam si kúpiť online alebo mať pri sebe zloté, keďže sa kartou nedá platiť.

V Poľsku je zásah Horskej služby bezplatný a netreba mať špeciálne poistenie, no treba mať uzatvorené cestovné poistenie v prípade pobytu v nemocnici alebo prevozu domov.
Porovnanie a prepočet poistenia v zahraničí si môžete spraviť na tomto odkaze.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)

IMG_20220612_114837722jpg
Czarny Staw Gasienicowy- pohľad zo sedla Karb

Priebeh túry
Po dvoch hodinách tury po modrej alebo žltej (nám sa zdala modra lepšia) prídete k chate Murowianec, odiaľ po modrej značke  k plesu Czarny Staw Gasienicovy ešte 30 minúť. Táto časť túry je v pohode, idete cez les s miernym stúpaním. Naspäť sa vrátite tou istou trasou.
Video trasy nájdete tu.

Náročnosť a zaujímavosť trasy na detskej (vek 9r.a 7r.) stupnici:

Čas: 4,5  h

Cesta hore : 3,6
Cesta dole : 6
1- v pohode, aj nabudúce
2- ani ľahké, ani ťažké
3- kedy už tam budeme?
4- ja už nevládzem, zober ma na koňa
5- najhoršia túra v živote
6- to bolo super :)
7- ťažké, nevhodné pre malé deti

Občerstvenie
Reštaurácie sú v Kuznicach a potom pri Czarnom Stawe po dve a polhodine hodinách chôdze- chata Murovianec- kde sa môžete najesť alebo skryť v prípade zlého počasia. Aj napriek veľkému množstvu ľudí fungovala obsluha rýchlo a dlho sa nečaká.

Chaty/útulne
V prípade zlého počasia sa viete skryť na chate Murovaniec.

IMG_20220612_114252391jpg
             Czarny Staw Gasienicowy- pohľad zo sedla Karb

Bývaj iba pár minút od Zakopaného
Rezervujte si ubytovanie iba pár minút od turistického chodníka v Zakopanom. V rezorte Oravský Háj Garden Hotel & Resort nájdete všetko pre oddych a dovolenku:Krásne Oravské prostredie a pokoj, Jazdecká hala a jazdenie na koni, lyžovanie a bežkovanie, detské kútiky a herne, grilovačku a rybolov a samozrejme wellnes centrum s bazénom.

To všetko z 10% zľavou pre čitateľov nášho blogu. Pre uplatnenie zľavy použite pri rezervácií Promokód: nakopec

Rezerváciu si môžete spraviť na tomto odkaze.

IMG_20220612_122610482jpg
Czarny Staw Gasienicovy-výhľad z Koscielca

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: 
Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.

Mohlo by sa Vám páčiť: