Gubalowka (1126 m.n.m.)

Zverejnené 8.3.2023, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Výlet na Gubalowku je skvelým miestom, kde začať turistiku v Zakopanom. Je to kopec v centre mesta, z krásnym výhľadom na Tatry a celé mesto.
Dá sa vyjsť hore pešo za cca hodinku alebo pozemnou lanovkou za 5 minút. Lanovka má presklenú strechu a v prípade slnečného počasia uvidíte Tatry ako na dlani. Na vrchu je veľa stánkov, kde môžete míňať peniaze a tiež pekné panoramatické reštaurácie s pravou tatranskou atmosférou.V zime môžete využiť lyžiarsky vlek alebo sa povoziť na konskom záprahu.

Zakopané máme spolu s rodinou veľmi radi a radi sa tam vraciame.
Je jedno v akom ročnom období prídete pozrieť túto metropolu turistiky, vždy sa dajú nájsť aktivity pre celú rodinu.
Pred návštevou Zakopaného si určite prečítajte tieto rady, aby ste neboli na mieste prekvapený:
Je to metropola turistiky v Poľsku (a dovolím si tvrdiť, podľa zloženia turistov, že aj svetovej turistiky)- vždy je tam veľa ľudí, veľa ľudí v centre, veľa ľudí na atrakciách , veľa ľudí na parkoviskách, veľa ľudí na turistických chodníkoch (napr. na ceste k Morskiemu oku bolo počas leta priemerne 27.000 turistov! A to je iba jeden z turistických chodníkov). Takže s tým treba rátať pri rezervácií ubytovania, pri plánovaní parkovania (áno aj to treba), pri plánovaní návštevy reštaurácií, atď.
Vďaka veľkému množstvu turistov sa však nemusíte obávať, že nenájdete reštauráciu alebo hotel- je toho dostatok a vo výbornej kvalite.
Parkovanie-okolo centra je dostatok parkovacích miest- treba použiť google. Najbližšie k centru je dobre parkovať pri stanici pozemnej lanovky-Gubalowka Je to hneď vedľa centra a tiež vedľa nástupnej stanice na lanovku.

(Parkovanie pri turistických miestach je na samostatný príspevok a preto ak idete na turistiku odporúčam prečítať tento článok.)

20230304_171401jpg
Na svoje si prídu aj deti

Ubytovanie- je možné , že v Zakopanom nenájdete čo hľadáte, tak rozšírte hľadanie aj na okolité dediny- Koscielisko, Tatranska Bukowina, Chocholow,.... Je to pár kilometrov a ak nechcete ísť autom do centra, tak sa dajú využiť autobusy, ktoré premávajú neustále. Okrem toho tam nájdete často lacnejšie ubytovanie.

Bývaj iba pár minút od Zakopaného
Rezervujte si ubytovanie iba pár minút od turistického chodníka v Zakopanom. V rezorte Oravský Háj Garden Hotel & Resort nájdete všetko pre oddych a dovolenku:Krásne Oravské prostredie a pokoj, Jazdecká hala a jazdenie na koni, lyžovanie a bežkovanie, detské kútiky a herne, grilovačku a rybolov a samozrejme wellnes centrum s bazénom.

To všetko z 10% zľavou pre čitateľov nášho blogu. Pre uplatnenie zľavy použite pri rezervácií Promokód: nakopec

Rezerváciu si môžete spraviť na tomto odkaze.

Parkovanie
Parkovať  sa dá pri stanici lanovky-  pod mostom, asi 5 minút peši od stanice lanovky. Cena v čase návštevy bola 30 zlotých a dá sa platiť aj eurami.

Viac o Zakopanom v článku:Zakopané-dôležité informácie pred návštevou

20230304_155710jpg
Jazda lanovkou je zážitok

Oddych v Zakopanom: Zakopané- zábava v aquaparku

Info pre deti :)

Zvieratá/farma- Nie
Pekný výhľad- Áno
Potok, voda- Nie
Reťaze, stúpačky- Nie
Lezenie, rebríky- Nie
Detské ihrisko- Nie
Lanovka- Áno
Vodopád- Nie
Pleso, jazero- Nie
Horská chata- Nie

Reštaurácia na kopci alebo pri štarte - Áno
Zaujímavosť-
jazda na koči, lyžovačka