Najkrajšie miesta v Slovenskom raji

Zverejnené 21.8.2021, Aktualizácia 22.4.2022, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak


Aby sa deťom páčila túra a šli radi do kopca , trasa by mala obsahovať: zvieratka alebo farmu, pekný výhľad , potok a voda, reťaze, stúpačky, lezenie, rebríky, detské ihrisko, lanovka, vodopád, pleso alebo jazero, možnosť kúpania, reštaurácia na kopci alebo pri štarte, aby si dali kurací vývar a palacinky.

Ideálne , keď to všetko bude na jednej trase :)

Turistika v Slovenskom raji  je doslova turistický raj a deti sa vedia na jednotlivých trasách vyblázniť a užiť si to.
Poďme si prejsť tie najkrajšie trasy:

Dedinky-Mlynky : Zejmarská roklina
Zejmarská roklina je jedinou roklinou z južnej strany Slovenského raja. Prechod nie je náročný a ponúka najkrajší výhľad do rokliny, podobný Tomášovskému výhľadu.

Videa z túry si pozrite na FacebookuInstagrame  alebo na Tik-toku.

IMG_20210727_142250473_HDRjpg
Zejmarská roklina
Podlesok: Suchá Belá
Sucha Belá je najnavštevovanejšia roklina Slovenského raja, je ľahko dostupná a obsahuje všetko čo čakáte pri návšteve raja- veľa vody, potok, rebríky, stúpačky, vodopády. Je vhodná aj pre deti, pri vysokých rebríkoch im treba pomôcť s výstupom. Pri tomto type túry (rebríky, stúpačky, reťaze) sa nikdy nesťažujú, kedy bude koniec :)

Prečítajte tiež: Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

IMG_20210707_115400173_HDRjpg
                Suchá Belá

Podlesok: Kláštorská roklina
Trasa vedie cez chodník Prielom Hornádu a trvá asi 1,5 hodiny, okolo rieky Hornád po stúpačkách zabezpečenými lanami a reťazami. Niektoré úseky sú vysoko nad vodou na skalách a bralách okolo potoka. Čakajú Vás tri mostíky cez rieku- pri poslednom-lanovom moste odbočíte doprava
( je tam smerovacia tabuľa) do Kláštorskej rokliny, cez roklinu na Kláštorisko je to asi hodina.
Kláštoriska naspäť do Podlesku asi hodina po lesnej ceste.

IMG_20210803_120310887_HDRjpg

Čingov: Tomášovský výhľad
Trasa štartuje z turistického centra Čingov a trvá asi hodinu po lesnej ceste. Je to nenáročná túra a zvládnu ju aj malé deti. Odmenou Vám bude výhľad ako v raji :)

Tip: Ako nastaviť poistenie na turistiku?

IMG_20200530_143127751_HDRbjpg

Podlesok-Píla: Veľký Sokol
Poďte s nami prejsť najdivokejšiu, najdlhšiu a možno aj najkrajšiu roklinu v Slovenskom raji. V čase našej návštevy (14.4.2022) sme nestretli v rokline žiadneho človeka (!) , iba zopár zvierat :)
Navštevuje ju menej ľudí, keďže cesta k nej je dlhšia a tiež návrat je ako nekonečný seriál- stále stúpate a klesáte cez les.
Roklina má všetko čo je zaujímavé: na začiatku lesný chodník, popri potoku, neskôr začínajú drevené stúpačky, železné stúpačky, nádherné vodopády , úplne ticho , zurčiaci potok a vodopády.

IMG_20220414_124410419bjpg

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.

Mohlo by sa Vám páčiť: