Ako sa pripraviť na zimnú túru s deťmi?

Zverejnené 23.2.2021, Aktualizácia 28.12.2023  Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Zimná turistika ma svoje špecifika a pravidlá. V zásade platí, že počasie treba sledovať viac ako v lete a v prípade lavínového nebezpečenstvá túru odložiť na iný termín.
Ak iba začínate so zimnou turistikou, je lepšie si chôdzu po snehu vyskúšať na menších kopcoch, ktoré aspoň trochu poznáte. Ísť  vyčerpaný v teréne, ktorý nepoznáte , v zlom počasí, nemusí dobre dopadnúť.
Platí to,  čo pri každej fyzický náročnej aktivite- postupne zväčšovať zaťaženie, veľkosť kopca a  náročnosť výstupu. 
Na začiatok postačí ako tréning zasnežený kopec v okolí.
Veľkou výhodou zimnej turistiky s deťmi je , že dole nemusia ísť po svojich, ale sa môžu spustiť na lízatku, vreci, boboch,... A verte tomu , že to bude zážitok. Naše sa už tešia ako pôjdu dole Pilskom na zadku :)

Videa z túry si pozrite na Facebooku, Instagrame  alebo na Tik-toku.

20221229_105535jpg
Hala Gasienicowa

Počasie a čas odchodu

V zime treba myslieť na to, že sa stmieva skôr a preto naplánovať trasu, aby ste  sa stihli vrátiť pred zotmením a ešte si nechať rezervu.  V zime môže orientáciu v teréne sťažiť zasnežený chodník, hmla a sneženie, preto je lepšie ísť s niekým,  kto trasu pozná.
Taktiež treba rátať s terénom, ktorý môže byť náročný alebo ťažko priechodný- napr. hlboký sneh.

Počasie
Vo vyšších polohách v   zime treba rátať so silným vetrom, snehom. Ak by Vám alebo deťom bola zima, je lepšie sa otočiť a vrátiť sa. Netreba riskovať podchladenie .
Na kontrolu počasia sledujem aplikáciu počasie&radar .

Lavínové nebezpečenstvo
Ak idete do terénu, kde hrozia lavíny, treba sledovať lavínové nebezpečenstvo na stránke:
laviny.sk.
Lavínové nebezpečenstvo na Poľskej strane Tatier na stránke:  lawiny.topr.pl
Alebo aplikácií  HZS.

20221229_115305jpg

Trasa

K cieľu cesty často vedú viaceré cesty, je dôležité si to pred cestou naštudovať. Dobrá pomôcka je aplikácia : S batohom cez hory .
Pozor na to, že v horách často nemusíte mať signál. My máme vždy v taške papierovú mapu, je to spoľahlivé riešenie , stojí pár eur a môže Vám ušetriť kopu času a energie.
Ak neviete ako ďalej, pýtajte sa ľudí, ktorí idú okolo, určite Vám poradia. Pozor na túru okolo lyžiarskych stredísk, kde môže byť cez les vyjazdený chodník lyžiarmi, preto treba sledovať značky.

Oblečenie a obuv
Čo sa týka oblečenia, tak radšej viac ako menej. Treba zobrať viacero vrstiev a radšej pridávať/uberať podľa počasia.
V zime je základ  nepremokavé oblečenie, rukavice,  náhradné ponožky. Keď idete po snehu , tak treba  návleky, aby sneh neprenikol do topánok.
 20221229_103132jpg
Vysoké Tatry

Dobre pomôcky pri zimnej túre:

Mačky  na topánky- na trase môže byť ľad a šmýkať sa.
Palice- opora cestou hore, aj dole.
Pár veci z lekárničky.
Šmykľavka pod zadok (lízatko, vrece)- cestou dole môžete deti ťahať alebo sa môžu spúšťať. Pre naše deti je to vždy najlepšia časť túry a rýchlejšie im to ubehne.

Chaty/útulne
Je dobré si zistiť dopredu, či na trase je možnosť  skryť sa  v prípade nepriaznivého počasia. Na chatách sa dá aj najesť, takže nemusíte so sebou ťahať veľa jedla. Počas zimných mesiacov bývajú zatvorené, preto si to treba dopredu zistiť.

Mohlo by Vás zaujímať: Horské chaty a bufety poruke

Občerstvenie
Treba si zobrať veľa vody, čaju. Ak sa dá zistiť či si cestou môžete vodu doplniť- vyvierajúca voda, potok, chata. Na jedenie treba vždy niečo zobrať, plus veľa sladkosti- hroznový cukor, čokoládu- to dodá energiu nielen deťom :)

Aplikácie do telefónu alebo so sebou:
Horská záchranná služba- obsahuje aj upozornenia , priechodnosť jednotlivých chodníkov a upozornenia lavínového nebezpečenstva.
Navigácie
Počasie&radar
S batohom cez hory

 A samozrejme nabitý mobil a power banka, keby sa mobil vybil.

20221229_103739jpg
Výhľad z Pilska
Poistenie zásahu Horskej služby:
Pri cestovaní po horách a kopcoch môžu nastať rôzne nepríjemnosti, ktoré môžu stať Vašu peňaženku veľa peňazí. Poistenie treba rozdeliť na dve časti: turistika na Slovensku a turistika v zahraničí.
Na Slovensku treba mať poistený zásah horskej služby.  Zásah Horskej služby na Slovensku a krytie rizík na ferrate si viete uzatvoriť a porovnať na tomto odkaze.

Pre turistov, ktorí chcú cestovať do zahraničia a chcú vylúčiť riziko finančných ťažkostí v prípade neočakávaných udalostí je potrebné mať uzatvorené cestovné poistenie. Pri prepočte treba zakliknúť (poistné krytie)- Zásah horskej služby.
Porovnanie cien a uzatvorenie zmluvy TU.

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.

Mohlo by sa Vám páčiť:
Top turistika v Zakopanom
Čo vedieť pred návštevou Zakopaného?
Najkrajšie kopce na Orave
Čo vedieť pred návštevou Slovenského raja s deťmi?
Ako nastaviť poistenie na turistiku?

(V článku sú použité odkazy do obchodov -  z Vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)