Detská ferrata Čingov

Zverejnené: 9.7.2024 Autorka textu a fotiek: Dáša Jurčáková

Ak majú vaše deti radi pohyb v prírode po skalách, vo výške a k tomu s prilbou a výstrojou, potom je Čingov práve pre vás!

Detská ferrata sa nachádza v Slovenskom raji v turistickom centre Čingov. Nájdete ju hneď oproti parkovisku a je viditeľná z cesty. Parkovné 5€/deň. Veci si môžete zložiť a na ferratu sa pripraviť hneď pod skalou, kde dostatok trávnatej plochy.

Ferrata má dĺžku 77m. Na ferratu sa nastupuje z ľavej strany skaly. Prechádzate okolo dvoch jaskýň, ktoré môžete navštíviť, budete potrebovať čelovku. Miestny tvrdia, že v jednej z nich sa nachádzajú kosti zožratého človeka. Nejakú kosť sme videli, bližšie sme však neskúmali.

1720526452428jpg

Ferrata je odporúčaná pre deti od 6r. v sprievode dospelej osoby. Pokiaľ sú deti vo ferrate už zdatnejšie, zvládnu ju samé, vy ich počas celej trasy vidíte zdola a v prípade potreby, sa viete rýchlo k deťom dostať. Prvýkrát však určite v sprievode. Prechod ferratou trvá cca 15min. Je jednosmerný a môžete ju absolvovať niekoľkokrát za sebou. Celá ferrata je nastavením stúpačiek a lana prispôsobená deťom.

My sme mali svoju ferratovú výstroj, vstup na ferratu je bezplatný. Výstroj si však viete zapožičať v Chate na rázcestí (10€/dieťa, 15€/dospelý), v hlavnej sezóne odporúčame rezervovať výstroj online.

1720526452419jpg

Detskú ferratu odporúčame vyskúšať aj v prípade , že nemáte skúsenosť s ferratou a ferratovým setom a plánujete ísť napr.na Kyseľ alebo náročnejšiu ferratu.
Po absolvovaní detskej ferraty odporúčame vybehnúť na Tomášovský výhľad, ktorý je od rázcestníka cca 50min. alebo na Soviu skalu cca 20min. strmým kopcom hore.Z oboch miest máte krásny výhľad na okolie. Konkrétne zo Sovej skaly, ktorú sme navštívili, na Čingov, Malý Čingov a Prielom Hornádu.

1720526452433jpg

Aj v prípade detskej ferraty nezabudnite na poistenie.
Zásah Horskej služby na Slovensku za najnižšiu cenu si môžete uzatvoriť na tomto odkaze
Postup:
Destinácia-Slovensko
Účel cesty-šport
Typ poistenia:
Krátkodobé-ak chodíte na ferraty iba párkrát do roka
Celoročné- ak chodíte na ferraty často. Celoročné poistenie Vás vyjde lacnejšie a nemusíte na to myslieť pred každou túrou.

1720526452438jpg

IG Dáša Jurčáková : https://www.instagram.com/aktivne_s_detmi?igsh=MWIzbWd2cWIxajFpcQ==

Prečítajte si tiež:
Čo vedieť pred návštevou Slovenského raja s deťmi?
Turistické chodníky v Slovenskom raji podľa obťažnosti