Najnáročnejšie túry v Tatrách s deťmi

Zverejnené 28.12.2023, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Tento text bude o trasách , ktoré sme prešli s našimi deťmi. Máme za posledné 4 roky za sebou niekoľko desiatok túr, takže deti sú zvyknuté na pohyb vo vysokohorskom prostredí.
Je zaujímavé, že tie najnáročnejšie ich bavili najviac, dôležite je , aby trasa bola zaujímavá a nenudila ich. Najťažšou časťou je väčšinou cesta pod vrchol alebo do  sedla medzi kopcami. Pre deti je lezenie (bezpečné lezenie)  na vrchol tá najlepšia časť a oplatí sa prekonať a nevzdať to.
Tieto trasy sa vyznačujú prevýšením viac ako 1000 výškových metrov a časom trvania cesty hore viac ako 4 hodiny, čo je aj pre dospelého náročné.

Tieto sú pre nás (zatiaľ) tie najťažšie a najnáročnejšie:
1. Przelecz Krzyzne-Vysoké Tatry
Vyšli sme na veľa vrcholov, no tento -ani to nie je vrch- je iný, je to miesto za odmenu, že sme už v horách niečo pochodili a mali sme dostatok síl a trpezlivosti to zvládnuť.
Ten pocit, keď dosiahnem tento vrchol a keď vidím ten výhľad- vau, niečo úžasne, zrazu mám úsmev od ucha k uchu- ten úsmev vidno aj v tvárach turistov, ktorý šli tou istou trasou ako my, tiež turistov od Doliny 5 Poľských plies , vidieť ho aj v tvárach turistov, ktorý prešli Orliu prť- je to miesto šťastia, úsmevu a pohody.
Je to miesto pokoja, naozaj tu nevyjde hocikto- je to riadne náročné z každého smeru.

Náročnosť a zaujímavosť trasy na detskej (vek 11r. a 8r.) stupnici:
Dĺžka trasy: 22 km
Prevýšenie:  1155 m
Čas: 9,5 h

IMG_20231014_144830_478jpg

2. Swinica- Vysoké Tatry

Keď sme kráčali na vrchol Koscielca, a pozerali na túto horu , ktorá je hneď oproti cez dolinu, vedeli sme, že to bude náš najbližší cieľ.
Niektoré zdroje uvádzajú, že je to veľmi ťažká trasa a my môžeme len súhlasiť.
Je to zatiaľ náš najťažší turistický výkon. Celkovo na vrchol nám to trvalo 5 hodín, no stálo to zato.
Trasa z Kuzníc na Swinicu patrí medzi najkrajšie trasy na kopec v Tatrách. Chodník vedie krásnou Gasienicowou dolinou, kde uvidíte minimálne 12 plies. Pri stúpaní k vrcholu sa Vám ukážu Tatry v plnej kráse a tiež Dolina 5 Poľských Plies.
Pod vrcholom je trasa zabezpečené reťazami a leziete prakticky štvornožky. Je tam pár miest , kde treba byť opatrný, keďže sú tam väčšie priepasti.
Táto hora nás zaručene dostala a určite ešte vrátime.

Náročnosť a zaujímavosť trasy na detskej (vek 9r.) stupnici:
Dĺžka trasy: 18 km
Prevýšenie: 1488m
Čas: 8,5 h

3. Koscielec- Vysoké Tatry
Koscielec je krásna hora, podoba sa na rakúský Materhorn. Trasa k vrcholu je veľmi pekná a zaujímavá -po dvoch hodinách tury prídete do doliny Hala Gasienicowa, ktorá je asi nafotogenickejšou dolinou na sociálnych sieťach- krásne domčeky so scenériou pozadia -Koscielec, Swinica a Orlia prť. V doline je horská chata Murowianec, kde sa môžete zastaviť cestou tam alebo späť.
Najskôr sa dostanete k plesu Czarny Staw Gasienicowy , kde ak si netrúfate ísť ďalej, môže Vaša túra skončiť. Alebo budete pokračovať na majestátny Koscielec. Kopec vidíte z diaľky a prvé čo Vám napadne, že tam sa vyjsť nedá, lebo kopec vyzerá dosť nedostupne.

Náročnosť a zaujímavosť trasy na detskej (vek 9r.) stupnici:
Dĺžka trasy: 18 km
Prevýšenie:  1300m
Čas: 8 h 

67e7b33d-0b00-4bdb-92f7-50815ff1acafjpg

4. Kriváň-Vysoké Tatry
Trasa to nie je veľmi zaujímavá a deti by mohla nudiť. Zaujímavé sú hlavne výhľady do okolia- na polku Slovenska :) Nízke Tatry, Západné Tatry a Vysoké Tatry.
Je to veľmi náročná turistika a odporúčam ju iba turistom s kondíciou a skúsenosťami. Na chodníku sú malé kamene , ktoré sa šmýkajú pod nohami, takže sa ide ťažšie. Pod vrcholom je to už lezenie a hľadanie si ľahšej cestičky hore.

Náročnosť a zaujímavosť trasy na detskej (vek 10r. a 7r.) stupnici:
Čas: 7 h
Prevýšenie: 1407 m
Dĺžka trasy: 12 km

IMG_20221029_123640893_HDRjpg

5. Tri Kopy- Západne Tatry
Túra na Tri Kopy patrí medzi najťažšie trasy v Západných Tatrách. Chodník vedie cez Smutnú dolinu, nad ktorou sa vypínajú velikáni hrebeňa Západných Tatier-Plačlivô a Ostrý Roháč. Keď je pekné počasie, tie výhľady na majestátne kopce sú úžasné.
Asi najťažší úsek je stúpanie do Smútneho sedla, no odtiaľ už pribudnú výhľady aj na Liptov a Nízke Tatry.
Náročnosť a zaujímavosť trasy na detskej (vek 11r. a 8r.) stupnici:
Čas: 8 h
Prevýšenie: 1156 m
Dĺžka trasy: 15 km

20230909_131030jpg

Poistenie zásahu Horskej služby na Slovensku

Keď sa pripravujete na túru, jedna z vecí, na ktoré netreba zabudnúť pri turistike po kopcoch na Slovensku je poistenie zásahu Horskej služby.
Už sme si zvykli, že na našich cestách po horách vidíme záchranársky vrtuľník, ktorý pomáha turistom v tiesni. Keďže v horách sa môže stať čokoľvek, treba mať zabezpečené poistenie zásahu horskej služby.

Zásah Horskej služby na Slovensku za najnižšiu cenu si môžete uzatvoriť na tomto odkaze
Postup:
Destinácia-Slovensko
Účel cesty-dovolenka
Typ poistenia:
Krátkodobé-ak chodíte na turistiku iba párkrát do roka
Celoročné- ak chodíte na turistiku často. Celoročné poistenie Vás vyjde lacnejšie a nemusíte na to myslieť pred každou túrou.

Mohlo by sa Vám páčiť: