Czarny Staw Gasienicowy počas zimy

Zverejnené 8.3.2023, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Túra k plesu CSG patrí medzi najkrajšie trasy v Tatrách. Prejdete fotogenickú Halu Gasienicowu, okolo chaty Murovianec k plesu CSG. Ak máte silu môžete pokračovať cez sedlo Karb  a pozrieť si celú Gasienicowu dolinu  s ďalšími 12-timy plesami.

Po dvoch hodinách tury  prídete do doliny Hala Gasienicowa, ktorá je asi nafotogenickejšou dolinou na sociálnych sieťach- krásne domčeky so scenériou pozadia -Koscielec, Swinica a Orlia prť. V doline je horská chata Murowianec, kde sa môžete zastaviť cestou tam alebo späť.
Od chaty po modrej značke  k plesu Czarny Staw Gasienicovy ešte 30 minúť. Táto časť túry je v pohode, idete cez les s miernym stúpaním.

20221229_111417jpg
Hala Gasienicowa

Pozor: počas zimy a zvýšeného lavínové nebezpečenstva, keďže trasa ide cez lavínový terén.

Čo vedieť pred návštevou Zakopaného?

Tip: V ruksaku máme vždy papierovú mapu oblasti, ktorá nám často pomohla, hlavne keď sa stretáva viac chodníkov a turistických značiek. Nespoliehal by som sa na mapu v mobile, keďže v horách často nie je mobilný signál.
Papierovú mapu Vysokých Tatier si môžete objednať tu.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)


20221229_111130jpg
Hala Gasienicowa
Parkovanie
Základ plánovania turistiky v Zakopanom je pozrieť parkovanie, lebo je tam neustále veľa ľudí. Určite posledná vec čo chcete , keď idete na túru, hľadať hodinu parkovisko ako v centre veľkomesta.
Štart túry je na mieste Kuznice, kde štartujú chodníky a lanovka na Kasprow vrch.
My sme parkovali za posledným kruhovým objazdom pred vstupom do TPN, asi dvesto metrov naľavo.
Deň parkovania nás stál 20 zlotých a dá sa platiť aj kartou. Z parkoviska nás mikrobus odviezol až k lanovke (asi 2 km pešo)- cena 5 zlotých na osobu- dalo sa platiť aj eurami, po skočení túry nás šofér čakal a odviezol k autu. Počas jazdy nám stihol povedať niekoľko zaujímavosti o meste.

Videa z túry si pozrite na Facebooku, Instagrame  alebo na Tik-toku.

20221229_115738jpg
Czarny Staw Gasienicowy

Štart túry
Vstupné do národného parku je vo výške 5 eur/rodina. Vstup si môžete zakúpiť aj online na stránke tnp . Ak si ho kúpite online, pri vstupe Vám ho skontrolujú. Odporúčam si kúpiť online alebo mať pri sebe zloté, keďže sa kartou nedá platiť.

V Poľsku je zásah Horskej služby bezplatný a netreba mať špeciálne poistenie, no treba mať uzatvorené cestovné poistenie v prípade pobytu v nemocnici alebo prevozu domov.
Porovnanie a prepočet poistenia v zahraničí si môžete spraviť na tomto odkaze.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)

Priebeh túry
Po dvoch hodinách tury po modrej alebo žltej (nám sa zdala modra lepšia) prídete k chate Murowianec, odiaľ po modrej značke  k plesu Czarny Staw Gasienicovy ešte 30 minúť. Táto časť túry je v pohode, idete cez les s miernym stúpaním. Naspäť sa vrátite tou istou trasou.
Video trasy nájdete tu.
20221229_105535 1jpg

Náročnosť a zaujímavosť trasy na detskej (vek 10r.a 7r.) stupnici:

Prevýšenie: 830 m
Dĺžka trasy: 13,2 km

Čas: 
5 h 20 min

Cesta hore : 3,6
Cesta dole : 6
1- v pohode, aj nabudúce
2- ani ľahké, ani ťažké
3- kedy už tam budeme?
4- ja už nevládzem, zober ma na koňa
5- najhoršia túra v živote
6- to bolo super :)
7- ťažké, nevhodné pre malé deti

Občerstvenie
Reštaurácie sú v Kuznicach a potom pri Czarnom Stawe po dve a polhodine hodinách chôdze- chata Murovianec- kde sa môžete najesť alebo skryť v prípade zlého počasia. Aj napriek veľkému množstvu ľudí fungovala obsluha rýchlo a dlho sa nečaká.

Chaty/útulne
V prípade zlého počasia sa viete skryť na chate Murovianec.

20221229_132144jpg

Info pre deti :)
Miesto na šmýkanie-Áno
Zamrznuté jazero/pleso-Áno
Horská chata- Áno
Reštaurácia na kopci alebo pri štarte - Áno

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.