Juraňová dolina

Zverejnené: 1.7.2024 Autorka textu a fotiek: Dáša Jurčáková

Trasa cez tiesňavu Juráňová dolina je krátka, nenáročná a patrí medzi najkrajšie túry roklinami na Slovensku. Je veľmi obľúbená rodinami s deťmi. Napriek nízkej náročnosti si užijete krásu rokliny so všetkým, čo k tomu patrí: voda, skaly, reťaze, mostíky, les...Zároveň je okruh náučným chodníkom, počas ktorého vás čaká niekoľko informačných tabúľ.

Trasa:
Okruh troma dolinami začína za Meander parkom Oravice, kde sa od smerovníka napojíte na červenú turistickú značku a prechádzate Tichou dolinou, ktorou vedie asfaltová cesta. Cestou si vychutnáte krásne výhľady na kopce, pokocháte sa nádhernou prírodou a deti určite očaria pasúce sa ovce na lúkach. Súčasťou je aj rozhľadňa s veľkým ďalekohľadom, z ktorého môžete vidieť vrch Osobitá, ktorý počas cesty Tichou dolinou vidíte po pravej strane. Približne po 3 km sa dostanete k Rázcestiu pod Šatanovou,kde je prístrešok.

1719998533441jpg

Tu si môžete oddýchnuť a za slnečného počasia byť nachvíľu v tieni. Zároveň končíte trasu asfaltkou a mostíkom ponad rieku Oravica sa dostanete na lúku, po ktorej prejdení vstupujete do Juráňovej doliny.
Hneď pri razcestníku je ďalší prístrešok, kde si opäť môžete trošku oddýchnuť alebo sa občerstviť. Za prístreškom tečie potok,ku ktorému sa ľahko dostanete a deti potoky milujú, preto sa tam chvíľu zdržíte. Odporúčame práve na takýchto miestach dať deťom dostatok času, aby túru čo najlepšie zvládli. Pamätajte,že pre deti nie je dôležitý cieľ,ale samotná cesta k cieľu, preto im dajte dostatok priestoru na pozorovanie hmyzu, hádzanie kameňov do vody, či sledovanie cestičiek po chrobákoch v popadaných stromoch.
Následne pokračujete červenou turistickou značkou, kde vás už čaká Juráňova dolina v plnej kráse. Tešiť sa môžete na zaujímavé skalné útvary, pramene, drevené mostíky, reťaze a vodu. Po prejdení roklinou pokračuje chodník strmším, no krátkym výstupom lesom do Sedla Umrlá.

1719998533458jpg

Tam môžete opäť načerpať sily v prístrešku, občerstviť sa, zahrať sa s prírodným materiálom alebo vytiahnuť z ruksaku obľúbenú kartovú hru, pretože za krátku chvíľu vás opäť čaká cesta asfaltkou. Takúto hru, ktorá nezaberie veľa miesta v ruksaku (napr.karty, Dobble, Uno či Čierny Peter), môže veľmi pomôcť. Pri hre sa deti dobre odreagujú a načerpajú nové sily na pokračovanie v túre. Zo sedla Umrlá pokračujete opäť krátkou, ale strmou lesnou cestou dole na Rázcestie pod Umrlou. Odtiaľ sa napojíte na modrú turistickú značku Bobroveckou dolinou a tak začínate poslednú časť túry. Nenáročná, no po alfate. Stále je možnosť obdivovať krásnu okolitú prírodu, no odporúčame zapojiť fantáziu a deťom čo najviac cestu spríjemniť.

1719998573350jpg

Rôzne pohybové hry, preteky,alebo rozprávky,ktoré deťom cestou porozprávate, zaručene cestu skrátia. U nás maju úspech aj príbehy zo života (vaše zážitky z výletov z detstva).Verte,že deti nebudú počítať kroky, ani sa pýtať, kedy už budeme v cieli. Modrou turistickou značkou sa dostane až ku razcestníku v Oraviciach, kde ste túru začínali.

Ubytovanie v prírode na dosah Západných Tatier
Odporúčam ubytovanie v pokojnom a peknom hoteli Oravský Háj v Brezovici , kde okrem ubytovania môžete s deťmi jazdiť na koni, chytať ryby, kŕmiť zvieratka na farme alebo sa vyblázniť vo wellnes centre hotela. To všetko z 10% zľavou pre čitateľov nášho blogu.
Pre uplatnenie zľavy použite pri rezervácií Promokód: nakopec
Rezerváciu si môžete spraviť na tomto odkaze.

Základné info:
Celý okruh má 10km s prevýšením 240m. Prechádzate troma dolinami: Tichá, Juráňová a Bobrovecká. Trasa je nenáročná, odporúčame pre všetky vekové kategórie.  
Čas prechodu s deťmi cca 3-4hodiny.

Túra s deťmi:
Nie je problém prejsť s dieťaťom v nosiči (turistickom aj ergonomickom). Pokiaľ máte menšie dieťa,ktoré rado jazdí na odrážadle alebo kolobežke, cestu Tichou a Bobroveckou dolinou viete zvládnuť aj takto. Juráňovou dolinou odrážadlo alebo kolobežku šikovný ocko prenesie.
Pokiaľ si chcete urobiť prechádzku s kočíkom, vychutnajte si Tichú a Bobroveckú dolinu obojsmerne.

1719998533445jpg

Občerstvenie:

Počas trasy nie je žiadna možnosť občerstviť sa, reštaurácia je v Oraviciach. Aj napriek krátkej túre s deťmi odporúčame vždy vziať dostatok jedla, rovnako aj dostatok vody.

Parkovanie:
Pri Meander park Oravice, bezplatné

Info:
Pre Juráňovú dolinu platí zimná uzávera chodníka od 1.11- 30.5.

Poistenie zásahu Horskej služby na Slovensku
Keď sa pripravujete na túru, jedna z vecí, na ktoré netreba zabudnúť pri turistike po kopcoch na Slovensku je poistenie zásahu Horskej služby.
Už sme si zvykli, že na našich cestách po horách vidíme záchranársky vrtuľník, ktorý pomáha turistom v tiesni. Keďže v horách sa môže stať čokoľvek, treba mať zabezpečené poistenie zásahu horskej služby.

Zásah Horskej služby na Slovensku za najnižšiu cenu si môžete uzatvoriť na tomto odkaze
Postup uzatvorenia:
Destinácia-Slovensko
Účel cesty-dovolenka
Typ poistenia:
Krátkodobé-ak chodíte na turistiku iba párkrát do roka
Celoročné- ak chodíte na turistiku často. Celoročné poistenie Vás vyjde lacnejšie a nemusíte na to myslieť pred každou túrou.

1719998533454jpg

IG Dáša Jurčáková  : https://www.instagram.com/aktivne_s_detmi?igsh=MWIzbWd2cWIxajFpcQ==

Mohlo by sa Vám páčiť: