Suchá Belá s dvojmesačným babätkom

Zverejnené: 1.7.2024 Autorka textu a fotiek: Dáša Jurčáková

Pri návšteve Slovenského raja s deťmi vo veku 7r., 8r. a dvojmesačným bábätkom sme si vybrali roklinu Suchá Belá. Roklina je ľahko dostupná a obľúbená aj rodinami s deťmi. Turistiku však odporúčame pre pohybovo zdatné deti a dobré je mať absolvované ľahšie túry s rebríkmi, stúpačkami a reťazami. Celý prechod roklinou je pre deti lákavý a napínavý, pretože ponúka nádherné vodopády, strieda sa prechod po už spomínaných stúpačkach , rebríkoch, lavičkách, mostíkoch, čakajú vás reťaze a voda. Odporúčame turistiku absolvovať na jar, jeseň alebo po výdatných dažďoch,keď je všade veľa vody a vodopády sú najkrajšie. My sme absolvovali túru na konci júna, týždeň predtým pršalo, čiže sme mali roklinu v plnej kráse. Výhodou bol aj malý počet turistov. Počas hlavnej sezóny určite rátajte so zástupmi ľuďmi a dlhším čakaním na rebríkoch, čo nemusí urobiť dobrý dojem.

1719832283922jpg

Na túru s deťmi sa nezabudnite dobre pripraviť. V prvom rade si dobre pozrite predpoveď počasia. Ideálne absolvovať turistiku za slnečného počasia, vyraziť na túru ráno, aby ste sa vyhli prípadnej búrke najmä v letnom období a pri tom množstve železa by to nebola dobrá skúsenosť. Aj slabý dážď môže narobiť problémy. Chodníkom sú kamene a popadané stromy a konáre ,na ktorých sa šmýka.
Aj za pekného počasia nepodceňujte oblečenie detí a určite majte pri sebe nepremokavé bundu, teplejšiu mikinu a náhradné oblečenie (hlavne ponožky). Najdôležitejšia je pevná turistická obuv a nezabudnite ani na impregnáciu (veľa sme kráčali po vode a nie nedalo sa obísť, na určitých úsekoch kráčate doslova potokom). My sme zbalili deťom aj ľahké botasky, do ktorých sa po prechode roklinou prezuli a dole sa im kráčalo ľahšie a hlavne v suchej topánke je to príjemnejšie.

Trasa začína na parkovisku Podlesok. Parkovné (5€/deň) zaplatíte pri odchode v automate, kde sa dá platiť kartou. Vstup do rokliny je spoplatnený (dieťa 6r.-15r./3€, dospelý/4€. Kartou sa platiť nedá, preto majte pri sebe hotovosť. V cene vstupného je aj úrazové poistenie a poistenie zásahu HZS. Na túry s deťmi však odporúčame mať poistenie do hôr (celoročné alebo krátkodobé).

Zásah Horskej služby na Slovensku za najnižšiu cenu si môžete uzatvoriť na tomto odkaze

1719832283930jpg

Zelenou turistickou značkou sa dostanete celou roklinou až po rázcestie Suchá Belá, kde končia rebríky a stúpačky a ďalej pokračujete prevažne štrkom vysypaným chodníkom. Samotný prechod roklinou nám trval 2,5hodiny. Na rázcestí je možnosť požičať si bicykel a na Podlesok sa zviezť (suma 7€/bicykel). My sme túto možnosť nevyužili z viacerých dôvodov (bicykle neboli detské, požičanie je bez prilby a s dieťaťom v nosiči bicykel nie je vhodný).

Na rázcestí si môžete oddýchnuť, sú tam lavičky a pred vami je už menej zaujímavá časť trasy. My odporúčame mať v ruksaku zbalenú nejakú hru (karty,UNO, Double...), niečo čo nezaberie veľa miesta, ale veľa pomôže. Deti sa tak odreagujú trošku iným spôsobom a spolu s dobrotami,ktoré zjedia naberú silu na cestu späť. Trasa pokračuje po žltej turistickej značke po Vtáči hrb a odtiaľ pôjdete červenou až na parkovisko Podlesok. Cesta dole nám trvala necelé 2 hodiny.

Počas prechodu nie je žiadna možnosť občerstviť sa, preto si zbaľte dostatok jedla pre celú rodinu. Dobré jedlo za odmenu si môžete vychutnať na záver pri parkovisku v bufete alebo reštaurácii.

1719832283960jpg

Turistiku deti zvládli perfektne! Celková dĺžka trasy je 9km, čas prechodu s deťmi cca 4-5 hodín s prestávkami. Rebríky, reťaze a stúpačky majú svoje čaro, a preto je takáto túra pre deti obrovským (trošku aj andrenalínovým) zážitkom.
Najmladší väčšiu časť túry prespal v nosiči. Ak sa vyberiete na túru s bábätkom, odporúčame kvalitný ergonomický nosič, v ktorom máte dieťa pevne pri sebe a nerobí vám problém prechádzať najmä vysokými rebríkmi. Turistický nosič neodporúčame, pretože nemáte kontrolu nad dieťaťom vzadu a najmä počas prechodu rebríkmi potrebujete mať stabilitu. Väčšie dieťa môže byť zvedavé a mať potrebu nakláňať sa, a teda v tej výške to veľmi príjemné pre vás byť nemusí. Pri túre s bábätkom nezabudnite na náhradné oblečenie a pri každej prestávke dieťa aj seba prezlečte. Bábätku aj v prípade slnečného počasia oblečte dlhé oblečenie - ideálne merino (v tieni je chladno) a nezabudnite ani na hrubšie ponožky alebo capačky v prípade, že sa ochladí. Rovnako treba rešpektovať potreby bábätka a túru naplánovať s časovou rezervou.
Dobré je mať v ruksaku jednu obľúbenú hračku a počas prestávky mu venovať dostatok času. Spoznávať krásy Slovenska s deťmi je veľké dobrodružstvo, ktoré si treba užívať, no vždy s láskou a rešpektom k horám.

1719832283893jpg

IG Dáša Jurčáková : https://www.instagram.com/aktivne_s_detmi?igsh=MWIzbWd2cWIxajFpcQ==

Mohlo by sa Vám páčiť: