5 tipov, ako na túru s bábätkom v nosiči

Zverejnené: 10.7.2024 Autorka textu a fotiek: Dáša Jurčáková

Ak milujete hory a turistiku, určite mi dáte za pravdu, že po narodení dieťaťa sa neviete dočkať, kedy tú krásu, ktorú nám príroda ponúka, budete objavovať spolu. Najmä, ak ste aktívnymi rodičmi a túžite po tom, aby vaše dieťa bolo súčasťou tohto dobrodružstva. Dnes existuje veľa možností, ako sa dá s deťmi aktívne tráviť čas a pri tom sa naďalej venovať svojím záľubám. Možno s malým obmedzením, ale predsa sa dá! Narodením dieťaťa aktívny život nekončí, len nadobúda trošku iný rozmer.
Vďaka nosiacim pomôckam, ktoré v dnešnej dobe existujú, nemusíte čakať, kým bude vaše dieťa samostatne chodiť, alebo plánovať turistiku, kde sa dostanete s kočíkom. Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zvládnuť túru s vaším malým drobcom. Budeme sa venovať turistike s bábätkom (tzn.deťom do 1.roka), preto píšeme o ergonomickom nosiči, prípadne šatke na nosenie dieťaťa. Ak si zvolíte turistický nosič, odporúčame počkať s túrou minimálne do obdobia, kedy bude dieťa samostatne sedieť.

Ako sa teda na túru s bábätkom v nosiči pripraviť?

1.Výber nosiča
Najdôležitejšia vec, ktorou je nutné začať je výber kvalitného ergonomického nosiča, v ktorom máte dieťa pevne pri sebe, hlavička je fixovaná a dieťatko sa cíti bezpečne (odporúčame slovenské značky Rischino, Sestrice, Be Lenka...). Variantom je aj baby šatka, ktorá zabezpečuje maximálný konfort najmenším bábätkám (cca do 2-3 mesiacov). Pred tým ako sa na túru vyberiete, je dobré vyskúšať nosenie doma a na krátkej prechádzke v okolí domova. Nie každému dieťatku sa totiž v nosiči páči. Tiež je dôležité správne nastavenie nosiča a zabezpečenie ergonomickej polohy v nosiči. Na webových stránkach slovenských ergonomických nosičov nájdete video inštruktáž k nastaveniu nosiča, prípadne vyhľadajte poradkyňu nosenia. Správne nastavenie nosiča totiž zabezpečuje komfort nielen bábätku ale aj vám.

Obrzok WhatsApp 2024-07-10 o092602_9e3eb249jpg

2.Plánovanie

Bez ohľadu na to, či sa chystáte na výstup s deťmi alebo bez nich, menej náročný alebo viac, je vhodné si vždy výlet dobre naplánovať a nič nepodceniť.
V prvom rade sledujte počasie. V letných mesiacoch plánujte túry ráno, poobede často hrozia búrky. V každom ročnom období je s deťmi ideálne naplánovať túru za slnečného počasia bez dažďa a silného vetra. V zime si dajte pozor na silné mrazy.
Dobre naplánujte trasu, pripravte oblečenie, jedlo, vodu a tiež lekárničku, kde vždy majte minimálne leukoplast, obväz, malé nožničky, termofóliu, dezinfekciu, gél na štípance a nejaký liek od bolesti, v lete opaľovací krém.
Nezabudnite ani na poistenie do hôr. Možností je niekoľko, stačí si vybrať.

Obrzok WhatsApp 2024-07-10 o092234_df3f9ddajpg

3.Trasa

Na začiatok sú vhodné krátke prechádzky v okolí, ktoré môžete postupne predlžovať a náročnosť zvyšovať. Výhodou turistiky s bábätkom je, že nemusíte hľadať trasy, ktorými potrebujete zaujať dieťa, ale také, ktoré si chcete vychutnať vy. Samozrejme pozerajte na bezpečnosť dieťaťa aj vás. Ideálne sú ľahké alebo stredne náročné trasy. Pri plánovaní trasy sa vždy zamerajte na dĺžku a čas. Majte dostatočnú časovú rezervu na rešpektovanie individuálnych potrieb dieťaťa ako kŕmenie, prebaľovanie, kontakt s bábätkom počas bdenia. Neriaďte sa časmi na smerovníkoch, choďte vlastným tempom, v pokoji, bez stresu. Pri plánovaní si treba zistiť, či sa trasou nachádzajú prístrešky, chaty alebo útulňa, kde sa viete schovať v prípade dažďa, prezliecť dieťa alebo nakŕmiť. Cez leto sa viete zložiť a takéto veci zabezpečiť takmer kdekoľvek. V chladnejších mesiacoch je vhodné plánovať trasu, kde sa s bábätkom zložíte v teple a suchu. Dôležité je pozrieť aj terén, po ktorom budete kráčať. Voľte ľahké, prípadne stredne náročné trasy. Tu sa riaďte aj podľa svojich individuálnych možností a skúseností. Kde pre niekoho je polhodinová prechádzka po asfalte túrou, pre iného je to poldenná turistika v horách. Oba príklady sú úplne v poriadku. Túru s bábätkom však plánujte na max 4-5hodín už s prestávkami. Pamätajte, že nie je dôležité vždy dosiahnuť cieľ. S deťmi je práve cesta cieľ a vždy je ľahšie vrátiť sa z kratšej cesty, ako niečo tlačiť za hranice svojich možností.

4.Oblečenie
To, čo obliecť dieťaťu záleží od ročného obdobia, v ktorom výstup plánujete. V každom ročnom období je ideálna merino vrstva, ktorá v zime hreje, v lete chladí a udržuje telesnú teplotu. Kým v lete táto vrstva stačí, v chladnejších mesiacoch odporúčame pridať softshell vrstvu a v zime teplú vsadku na nosič alebo takú, ktorú pripnete k svojej bunde a dieťa je v teple. V prípade dažďa je vhodné mať takú bundu, do ktorej sa zapnete spolu s dieťaťom v nosiči, prípadne pršiplášť. Nezabúdajte na teplé ponožky alebo capačky a čiapku. Aj v lete majte pre bábätko tenkú čiapku (napr, mušelínovú), ktorá chráni pred slnkom a zároveň zakryje ušká. Vhodné je aj bavlnené oblečenie. Tu odporúčame vložiť pri nosení medzi seba a bábätko bavlnenú plienku, ktorá absorbuje pot a mať dostatok náhradného oblečenie. Pri každom vyložení z nosiča, prezlečte seba aj bábätko (pri funkčnom oblečení nie je potreba tak často).

Obrzok WhatsApp 2024-07-10 o092338_07e53945jpg

5.Výbava

Odporúčame mať pre bábätko individuálny ruksak, do ktorého zbalíte všetko potrebné (náhradné oblečenie, hygienické potreby, jedlo, deku, hračku...). Tým, že máte nosič vpredu, ľahko zvládnete aj ruksak na chrbát. Pokiaľ bábätko dojčíte, máte o starosť menej. V druhom prípade je potrebné zbaliť fľašu, dve termosky s vodou (studená a teplá voda) a mlieko, prípadne zistiť, či je cestou chata, kde vám môžu vodu zohriať. Tiež pri prvých príkrmoch zbaľte dieťatku obľúbenú mlsnotku. Nezabudnite na pitný režim. Pripravte dostatok náhradného oblečenia a aj v prípade teplého počasia niečo teplé (napr. flisový overal). Deku alebo malú karimatku oceníte pri prebaľovaní a krátkych prestávkach. Odporúčame vziať aj jednu obľúbenú hračku, ktorú dieťatko dobre pozná. Nezabudnite ma dezinfekčný gél, vrecko na špinavé plienky, prípadne cumlík.

Aj keď si turistika s bábätkom vyžaduje dokonale premyslený plán, to spoločné dobrodružstvo stojí za to!
Preto vám prajeme krásne zážitky s drobcami na horách!


IG Dáša Jurčáková : https://www.instagram.com/aktivne_s_detmi?igsh=MWIzbWd2cWIxajFpcQ==

Mohlo by sa Vám páčiť: