Ako a kde zažiť dobrodružstvo s deťmi na horách?

Zverejnené 22.9.2022 , Autor textu a fotky: Vladimír Lipiak

Ak hľadáte pre svoje deti dobrodružstvo v horách, aby sa nenudili doma, tak čítajte ďalej. Nie je nad prežitie zážitkov  v prírode na čerstvom vzduchu. Ktoré deti nemajú radi lezenie, preliezanie?

Rebríky, stúpačky
Deti si vedia užiť tento typ turistiky. Koho by nebavilo liezť po vysokých rebríkoch a stúpačkách po skalách?
Jednoznačne najlepšie (značenie, bezpečnosť, občerstvenie) vybavený turistický chodník sú Jánošíkove diery a potom určite chodníky v Slovenskom raji.

Videa z túry si pozrite na Facebooku, Instagrame  alebo na Tik-toku.

IMG_20210707_114726603_HDRjpg
Slovenský raj-Suchá Belá
Zabezpečená cesta- ferrata
Prvýkrát sme sa vybrali na ferratu do Slovenského raja a splnila naše očakávania. Deti sa nevedeli dočkať, kým prídeme k zaisteným stúpačkám a vodopádom. Trasa je určená pre deti od 6 rokov a myslím si, že ju v pohode zvládnu. Dokonca si myslím, že ferrata je bezpečnejšia ako niektoré rebríky v Slovenskom raji, lebo na rozdiel od ferraty, tam nie je žiadne istenie.

IMG_20220727_113747828jpg
Slovenský raj-ferrata Kyseľ
Lezenie po skalách
Lezenie štvornožky po skalách je niečo , čo zmení nudnú túru v zaujímavú. Určite odporúčam Veľký Rozsutec, Plačlivô alebo Giewont, ktoré viete vyjsť za tri-štyri hodiny, pre náročnejších je tu Ostrý Roháč alebo Kocielec a Swinica.

IMG_20220626_125120997jpg
Pod vrcholom Swinice
Vodopády
Vodopád je vždy istota spokojnosti s turistikou u detí. Nádherné  sú vodopády v Jánošíkových dierach, Slovenskom raji alebo Roháčsky vodopád.

Ak uvažujete ako vyplniť  čas na turistike s deťmi, inšpirujte sa v článku-  hry pre deti na turistiku

IMG_20220416_101851405_HDRjpg
Slovenský raj-Suchá Belá
Výhľady
Pri zdatnejších malých kamzíkoch by som šiel za výhľadmi na Veľký Choč, Veľký Rozsutec alebo kopce v Tatrách, kde už ale treba mať aj skúsenosti a výdrž.
Pre menej náročných turistov by som zvolil trasu s lanovkou v Zuberci, Terchovej  alebo Zakopanom ,  Tomášovský výhľad v Slovenskom raji, Súľovské skaly alebo Prachovské skaly v Českom raji.

IMG_20200915_150417671_HDRjpg
Cestou k Roháčskym Plesám
Plesá a jazerá
Ako by sa Vám páčilo odviezť sa za polhodinku na koči k najväčšiemu a najfotogenickejšiemu plesu v Tatrách Morskiemu oku? Alebo si to vyšliapete sami za dve hodinky pešo.
No aj Czarny staw Gasieniczowy je túra , na ktorú tak ľahko s deťmi nezabudnete.
Alebo taký Prielom Hornádu v Slovenskom raji?

IMG_20210803_114009578_HDRjpg
Slovenský raj-Prielom Hornádu

Možnosti je neúrekom, no netreba zabúdať na prípravu pred túrou. Radšej sa dobre pripraviť ako byť potom zaskočený náročnosťou, neznalosťou trasy, zlým oblečením alebo počasím.
Viac v článku:
Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.

Mohlo by sa Vám páčiť:
Top turistika v Zakopanom
Čo vedieť pred návštevou Zakopaného?
Najkrajšie kopce na Orave
Čo vedieť pred návštevou Slovenského raja s deťmi?