Najkrajšie plesá a jazerá na turistku

Zverejnené 4.5.2022 , Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Zakopané-Vodopád Siklawa
"Wau, wau " vykríkli naše deti, keď zbadali tento krásny vodopád :)
Cesta k nemu je podľa nás jedná z najkrajších trás v Tatrách- lesný chodník, vedľa zurčiace potoky a malé kaskády na potoku vytvárajú atmosféru, ktorú má určite rád každý turista.
K vodopádu sa dostanete za dve hodiny. Je to vhodné aj pre malé deti, keďže cesta nie je náročná.

IMG_20221008_110709944_HDRjpg

Zakopané- Dolina piatich Poľských plies

Sú miesta v Tatrách, ktoré sú čarovné a ktoré sú ako obrázok, s úžasnou atmosférou pokoja a pokory- boli sme pri Morskom oku, Czarnom Stawe Gasieniczovom alebo Roháčských plesách, no Dolina Piatich Poľských Plies nás zaujala zatiaľ najviac- cesta k nim je podľa náš asi najkrajšia trasa v Tatrách - lesný chodník, vedľa zurčiace potoky, malé kaskády na potoku vytvárajú atmosféru, ktorú má určite rád každý turista.
Cesta k plesám zaberie takmer tri hodiny a myslím si , že ju zvládnu v pohode aj malé deti od 6 rokov.

Prečítajte tiež: Ako sa pripraviť na túru s deťmi?

IMG_20221008_114115249_HDRjpg


Zakopané-
Morskie oko
Morskie oko je najväčšie pleso v Tatrách a cesta k nemu je podľa mňa najnavštevovanejší turistický chodník v Poľsku. Keď tam prídete pochopíte prečo- výhľady na kopce okolo sú nádherné.
Ak Vám nestačí túra k plesu môžete pokračovať k ďalšiemu plesu nad nim-Czarny stav pod Rysmi alebo rovno na Rysy.
Cestu k nemu si viete spríjemniť alebo skrátiť jazdou na koči ťahanom koňmi. Trasa je vhodná aj pre kočíky, keďže idete po asfaltovej ceste.
Musíte sa pripraviť na obrovské množstvo turistov- my sme boli v septembrovú sobotu a stretli sme doslova tisíce ľudí. Ak hľadáte prechádzku v prírode a kľud, tak to nie je vhodná túra. Možno si treba privstať a vyraziť skoro ráno, nie ako my v sobotu na obed :)

20230603_1108420jpg

Zuberec- Roháčské plesá
Túra k trom Roháčským plesám patrí medzi najkrajšie v Západných Tatrách. Cestou k plesám máte aj krásny Roháčský vodopád. 
Cesta k plesám deťmi  trvá približne 2-3 hodiny plus ďalšie dve hodiny návrat na parkovisko.
A hore Vás možno počkajú a plávajúce kačky, aby sa deti mali na čo tešiť :)

20230909_131316jpg

Videa z túry si pozrite na Facebooku, Instagrame  alebo na Tik-toku.

Slovenský raj-Prielom Hornádu
Táto trasa v Slovenskom Raji vedie okolo/ponad rieku Hornád. Chodník vedie po stúpačkách okolo rieky, cez mostíky, cez les, po železných stúpačkách a  drevených stúpačkách/rebríkoch. Trasa je zabezpečená rôznymi istiacimi pomôckami.
Môžete odbočiť aj k Tomášovskému výhľadu- najkrajšiemu výhľadu v Raji alebo k iným trasám v Slovenskom raji- Suchá Belá, Kláštorská roklina.
IMG_20230706_185527_081jpg

Zakopané- Czarny Staw Gasienicowy
Pleso v Doline Gasienocowej, pod majestátnym Koscielcom. K plesu sa dostanete za 2,5 hodiny z Kuznic a hneď vedľa je chata Murovianiec. Ak Vám nestačí túra k plesu, môžete pokračovať k vrcholu okolitých kopcov.
Po dvoch hodinách tury po modrej alebo žltej (nám sa zdala modra lepšia) prídete k chate Murowianec, odiaľ po modrej značke  k plesu Czarny Staw Gasienicovy ešte 30 minúť. Táto časť túry je v pohode, idete cez les s miernym stúpaním. Naspäť sa vrátite tou istou trasou.

IMG_20220612_113412631jpg

Zakopané- Dolina Gasienicowa
Po dvoch hodinách tury prídete k chate Murowianec, odtiaľ vedú dve trasy- jedna náročnejšia je okolo plesa Czarny Staw Gasienicovy, ku ktorému je to ešte 30 minúť, potom hodinka cez sedlo Krab a ste v doline. Druhá trasa vedie od chaty Murowianec priamo k plesám- ste tam asi za 30-40 minút.
V tomto článku popíšem ako sa dostať do doliny Gasienicovej, kde nájdete viacero plies (my sme narátali 12), malý vodopád a krásnu scenériu okolitých kopcov.

IMG_20220612_120651441jpg

Ak často chodíte na túry s deťmi, tak sa pridajte do tejto Facebook skupiny: Na kopce s deťmi, kde dostanete radu pre túrou.

Mohlo by sa Vám páčiť: